Οι θηλές διεγείρουν τον εγκέφαλο όπως και τα γεννητικά όργανα
Για πολλές γυναίκες, οι θηλές είναι ερωτογενείς ζώνες. Μια νέα μελέτη μπορεί να εξηγήσει γιατί: Η αίσθηση από τις θηλές ταξιδεύει στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου, όπως οι αισθήσεις από τον κόλπο, την κλειτορίδα και τον τράχηλο της μήτρας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, είναι η πρώτη που χαρτογραφεί τα γυναικεία γεννητικά όργανα στο αισθητήριο τμήμα του εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι ερευνητές σημείωσαν ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν οι γυναίκες αγγίξουν διάφορα μέρη του σώματός τους. Οι περιοχές του εγκεφάλου που ανιχνεύουν την αίσθηση στα γεννητικά όργανα αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στις ίδιες περιοχές με τους άνδρες, αλλά το εύρημα των θηλών ήταν μια έκπληξη, δήλωσε ο ερευνητής Barry Komisaruk, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers. “Υποθέτω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για πολλές γυναίκες που υποστηρίζουν ότι η διέγερση των θηλών είναι ερωτογενής, επειδή διεγείρει την ίδια περιοχή με τα γεννητικά όργανα”, είπε ο Komisaruk.
Σεξουαλική διέγερση
Τέσσερα μεγάλα νεύρα φέρνουν τα σήματα από τα γεννητικά όργανα των γυναικών στον εγκέφαλο, είπε ο Komisaruk. Το γεννητικό νεύρο συνδέει την κλειτορίδα, το πυελικό νεύρο μεταφέρει σήματα από τον κόλπο, το υπογάστριο νεύρο συνδέεται με τον τράχηλο της μήτρας και τη μήτρα, και το πνευμονογαστρικό νεύρο ταξιδεύει από τον τράχηλο της μήτρας και τη μήτρας χωρίς να διέρχεται από το νωτιαίο μυελό (καθιστόντας δυνατό τον οργασμό για ορισμένες γυναίκες ακόμα και μετά από πλήρεις κακώσεις νωτιαίου μυελού).
Πειραματιστές είχαν χαρτογραφήσει τις αισθήσεις των ανδρικών γεννητικών οργάνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται έσω παράκεντρο λόβιο, το οποίο βρίσκεται στη ρωγμή ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. (Αν φανταστείτε ότι φοράτε ωτοασπίδες, το έσω παράκεντρο λόβιο θα ήταν στην κορυφή του κεφαλιού σας, ακριβώς κάτω από τη ζώνη που ενώνει τις ωτοασπίδες.) Αυτό που έλειπε, είπε ο Komisaruk, ήταν μια μελέτη εντοπισμού των περιοχών του εγκεφάλου στις οποίες αυτά τα τέσσερα νεύρα στέλνουν τα σήματά τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 11 υγιείς, μη-έγκυες γυναίκες ηλικίας 23 έως 56. Όσο βρίσκονταν μέσα στον σαρωτή εγκεφάλου, κάθε γυναίκα διέγειρε την κλειτορίδα, τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και τις θηλές.
Το μυστήριο των θηλών
Οι εικόνες του εγκεφάλου που προέκυψαν έδειξαν ένα πλέγμα ενεργοποίησης στο έσω παράκεντρο λόβιο, όπως και στους άνδρες. Κάθε περιοχή των γεννητικών οργάνων εμφανίστηκε στη δική της θέση σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, είπε ο Komisaruk. “Ακόμα κι αν είναι όλα συγκεντρωμένα εκεί σαν μια συστάδα σταφυλιών, η αντίδραση σε κάθε περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι διαφορετική”, είπε. “Επικαλύπτονται, αλλά είναι διαχωρίσιμες.”
Η διέγερση της θηλής εμφανίστηκε στην περιοχή του εγκεφάλου που λαμβάνει ερεθίσματα από το στήθος, αλλά εμφανίστηκε παράλληλα στην περιοχή του έσω παράκεντρο λόβιου, μαζί με τα ερεθίσματα από τα γεννητικά όργανα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό, είπε ο Komisaruk είπε. Ο ένας είναι έμμεσος: Η διέγερση των θηλών, όπως και στον θηλασμό, απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη, η οποία είναι απελευθερώνεται επίσης κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Έτσι είναι δυνατόν, σύμφωνα με τον Komisaruk, η διέγερση των θηλών να προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν μια αίσθηση στη γεννητική περιοχή του εγκεφάλου.
Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα νεύρα των θηλών μπορεί να συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας τη μήτρα. Μερικοί άνδρες που μελετήθηκαν δείχνουν το ίδιο μοτίβο της διέγερσης θηλής που ενεργοποιεί τις γεννητικές περιοχές του εγκεφάλου, είπε ο Komisaruk. Ένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του εξετάζει περαιτέρω την ιδέα, μελετώντας την αντίδραση των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, που σημαίνει ότι η μήτρα τους έχει αφαιρεθεί.
Ο ερωτικός εγκέφαλος
Οι γυναίκες στη μελέτη (καθεμία από τις οποίες πληρώθηκε $100 για να συμμετάσχει) δεν “ερεθίστηκαν” απαραίτητα από την αυτο-διέγερση στον fMRI σαρωτή. Ακόμα κι έτσι, με μια παρόμοια εγκατάσταση σε μια παλαιότερη μελέτη, ο Komisaruk και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν το γυναικείο οργασμό στον εγκέφαλο. Αυτό αφήνει το ζήτημα του τι κάνει μια αίσθηση ερωτική, είπε ο Komisaruk. “Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε μία διέγερση των γεννητικών οργάνων να μετατραπεί από απλό ερέθισμα σε ερωτικό;”, είπε. “Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.”
Για την ιστορία, ενώ ερωτισμός είναι ένα μυστήριο, ο Komisaruk και η ομάδα του εργαστηρίου διαπίστωσαν ότι ο οργασμός περιλαμβάνει μια ποικιλία από περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του παρακοιλιακού πυρήνα του υποθαλάμου, την αμυγδαλή, τον ιππόκαμπο, την παρεγκεφαλίδα κ.ά.
Ο Komisaruk ελπίζει ότι η έρευνά του θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό. Γενικότερα, θέλει να ανακαλύψει εάν οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους άμεσα τόσο, όσο θεωρούμε δεδομένη την ικανότητά μας να κινούνται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μας. “Εάν μπορούμε να ελέγξουμε ένα μέρος του εγκεφάλου που προκαλεί ευχάριστη αίσθηση, τι εφαρμογή θα είχε αυτό στην περίπτωση, για παράδειγμα, κατάθλιψης ή άγχους ή εθισμού ή παχυσαρκίας;” λέει ο Komisaruk. “Πραγματικά δεν ξέρουμε ποια είναι τα όρια όσον αφορά το τι μπορούμε να βάλουμε το μυαλό μας να κάνει.”
livescience.com