You Are Here: Home » 2017 » December

IDHUJTARËT DHE… LUANI

Shqipëroi: Lorena STROKA Qindra vjet më parë, në një qytet të largët të Indisë jetonin katër burra, të cilët i lidhte një miqësi e fortë qysh nga vegjëlia. Ishin brahminë, pjesëtarë të një shtrese të mirë shoqërore, asaj të priftërinjve, njohës të thellë të shkencave të fshehta dhe vullnetit të Zotave. Tre prej brahminëve, duke qenë se pjesën më të madhe të jetës së tyre e kishin kaluar duke lexuar libra sh ...

Read more

PSE PËRKULEMI DJATHTAS KUR PUTHEMI?

Nga Lorena Stroka Një ndër karakteristikat e shumta të sezonit festiv është shkëmbimi i puthjeve - fakt që sipas ekspertëve kontribuon pozitivisht në shëndetin tonë. Shpesh herë, siç mund ta keni vënë re, kur puthemi, natyrshëm përkulemi djathtas. Lëvizje që sipas shkencëtarëve veç rastësi nuk mund të quhet. Sipas një studimi të ri, 2/3 e njerëzve, ose e  thënë ndryshe 72.92% e personave që afrohen për të p ...

Read more

ÇFARË VAJI TË ZGJEDHIM NË BAZË TË TIPIT TË LËKURËS, (II)

© Lorena Stroka Përshëndetje të gjithëve! Epo nuk thotë kot populli: "Mukajeti të lë pa martuar!" :D Kështu edhe kjo puna ime! Edhe pse në stick kam një 'mal' shkrimesh të përgatitura, kur vjen koha për t'i postuar, çuditërisht, bëhem aq përtace sa nis justifikimet: hë se po s'munde sot, ditë është dhe nesër... E disi kështu nga shtyrja për një ditë, kalojmë në atë për një vit! Nejse për të mos ju lodhur më ...

Read more

FAKTE INTERESANTE PËR VRIMAT E ZEZA, (I)

Nga Lorena Stroka Vrimat e zeza janë nga karakteristikat më të frikshme të universit tonë. Janë të mistershme dhe ushtrojnë një tërheqje gravitacionale aq të madhe, sa çfarëdo që të depërtojë në to - qoftë dhe dritë - nuk ka shpëtim! Për këtë arsye, vrimat e zeza janë të padukshme me sy të lirë. Janë aq të hapura, të zbrazëta e të errëta, sa dhe vetë hapësira që i rrethon. Shkencëtarët janë në dijeni të ekz ...

Read more

NJË LIBËR 600 VJEÇAR QË ASKUSH NUK E LEXON DOT!

Nga Lorena Stroka Një libër 600 vjeçar, i pa-lexuar deri më sot, i cili ka tërhequr vëmendjen botërore për dekada të tëra, duket se po hidhet sërish në tryezën e diskutimeve të shkencëtarëve për hulumtim të mëtejshëm. Libri enigmatik mban emrin e një librashitësi polako-amerikan, i cili e bleu në vitin 1912. Bëhet fjalë për një dorëshkrim prej 240 faqesh, të shkruar në një gjuhë totalisht të panjohur. Disa ...

Read more

BIMA DY-GJETHËSHE QË JETON 1000 VJET!

Nga Lorena Stroka Namibia është një shtet i vogël në pjesën jug-perëndimore të Afrikës. Relievi i së cilës përbëhet kryesisht nga rrafshnaltat, ndërkohë që përgjatë bregdetit gjendet shkretëtira e Namib dhe në lindje shkretëtira Kalahari... Në një prej vendeve më pak mikpritëse të planetit, si Bregu Skeleton, talenti i natyrës për përshtatshmëri duket i pamatë, pasi zona e shkretëtirës së Namibisë është tej ...

Read more

CILA KAFSHË FLE 20 ORË NË DITË?

Nga Lorena Stroka Ka kafshë e kafshë, po më gjumashe se kjo, jo nuk paska! Sipas shkencëtarëve, duket se rekordin e kafshës më gjumashe në botë e ka thyer... koala! Koala është një kafshë me madhësi mesatare. Me duar e këmbë të shkurtra e të forta, vesh të mëdhenj e hundë të madhe e të errët. Koala fle 20 orë në ditë, ndërsa pjesën tjetër të kohës e shpenzon duke ngrënë. Në përgjithësi, koala është një kafs ...

Read more

SI NJË ‘I ÇMENDUR’ PËRPILOI FJALORIN E OXFORD-it!

Nga Lorena STROKA Oxford English Dictionary – I njohur ndryshe si fjalori i parë, e më i rëndësishëm i gjuhës angleze, për shkak të mijëra fjalëve të çuditshme e të panjohura që përmban, fsheh një histori të pazakontë. Pak kohë pas shtypjes së tij, disa profesorë të fushës konstatuan se të gjithë fjalorët e asokohe kishin përmbajtje të përafërt, paksa të rrëmujshme. Për këtë arsye, vendosën që të përpilonin ...

Read more

ÇFARË VAJI TË ZGJEDHIM NË BAZË TË TIPIT TË LËKURËS

© Lorena Stroka Përshëndetje të gjithëve! Për shumë njerëz (jo për të gjithë sigurisht), mosha qenka thjesht një numër. Pikërisht këtë mendova ndërsa shihja disa foto të S. Sarandon. Sinqerisht, u mahnita me thjeshtësinë e bukurisë së saj, e cila edhe pse i ka kapërcyer të shtatëdhjetat, vijon të jetë një ndër femrat më tërheqëse të Hollivudit. Ajo çka më pëlqen më së shumti te Sarandon është natyrshmëria e ...

Read more

SHKENCËTARËT “ZMADHUAN” ALFABETIN E ADN-së

Nga Lorena Stroka Një ekip shkencëtarësh nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka arritur të 'zmadhojë' 50% të alfabetit gjenetik, duke krijuar një bakter gjysmë-sintetik, i cili përmban në ADN-në e vet, përveç katër komponentëve natyralë, edhe dy sintetikë. Këto dy 'shkronja' shtesë të alfabetit gjenetik e ndihmojnë mikroorganizmin që të prodhojë proteina të tjera, të cilat nuk gjenden në natyrë. Zbulimi i m ...

Read more

Copyright © 2008-2018 AlbStroka.com

Scroll to top